Over het CNME

De Hooiberg is een onderdeel van de kinderboerderij en ontwikkelt en verzorgt natuur- en milieulessen voor het onderwijs in Capelle aan den IJssel. Daarmee begon het centrum in 1998. In het schooljaar 1999/ 2000 kwam het eerste jaarprogramma uit.

Met behulp van dat jaarprogramma, dat in mei van ieder jaar uitkomt, geven de scholen zich voor het volgende schooljaar op voor de verschillende lessen. Alle 25 basisscholen in Capelle a/d IJssel bezoeken het centrum voor één of meerdere lessen. Thema’s die in de afgelopen jaren ontwikkeld zijn; waterdieren en waterkwaliteit, klimaatverandering, “Afval, wat doe je d’r aan?”, herfst-, winter- en lentelessen voor de onderbouw, lessen over insecten, bijen en reptielen en amfibieën, vogels in het Hitland en kruidachtige planten.

Al deze lesactiviteiten zijn hoofdzakelijk gericht op het basisonderwijs. Naast het basisonderwijs staan we open voor andere doelgroepen. Af en toe worden er ook activiteiten voor volwassenen en het voortgezet onderwijs verzorgd.

Stonden de lessen aan het begin op zich, langzamerhand is er in het lesaanbod een leerlijn aangebracht waarbij tevens rekening gehouden wordt met het natuur- en milieubeleid van de gemeente Capelle aan den IJssel.